Korte Historiek

Een korte introductie over Missiekring Knokke-Heist.
In 1952 vroeg toenmalig kanunnik Lowie, die overal in het bisdom Brugge missiekringen stichtte, aan mevrouw Judith Decuyper, toen leidster van VKSJ en KWB, of zij in Knokke (later Knokke-Heist) een werking voor de missionarissen wou opstarten.
Als vooruitstrevende en vooral diepgelovige vrouw had zij heel veel contacten met de missionarissen. Spoedig sloten zich wel bijna 40 dames aan.

Er werd genaaid, gebreid en heel wat kledij werd naar de missielanden verzonden.

Ook dankzij heel wat giften werd het missionair werk van de Knokse en later Knokke-Heistse missionarissen ondersteund. Onder de stimulans van proosten E.H. August Masureel, E.H. Willy Bonte en huidig proost E.H. Jan Van Wassenhoven, groeide de groep aan
tot wel 230 leden.

Er werden ook geborduurde misgewaden naar de jonge Kerken in o.a. Kameroen en Burundi gestuurd.
Tot het midden van de jaren '70 bleek de groep als thuisbasis Hotel Welvaert te hebben bij de familie Melsens,
ouders van zuster en missionaris Cécie Melsens.

De groep werd onderverdeeld in een hobbygroep die zelf materiaal maakt (zoals b.v. bedspreitjes, kledij,…). Daarnaast was er ook een groep die gesorteerde ingezamelde kledij naar diverse continenten verzond. Ook kon de kring gedurende al die jaren rekenen op de inzet van de echtgenoten die voor het vervoer van alles zorgden alsook insprongen voor allerlei logistieke taken. De Missiekring betaalt ook de studies van twee seminaristen en dit via Missio. Ooit hielp de hele groep ook mee aan plaatselijke initiatieven als Liefde zonder Grenzen (Vlaamse kermis) en Nyamasheke (rommelmarkt).

De fakkel werd doorgegeven aan mevrouw Georgette De Groote die na heel wat jaren opgevolgd werd door Christine De Meulder die op haar beurt werd opgevolgd door Johan Peeters.